سلامت و پزشکی

شوید و کرفس ، خواص و کاربرد آنها

شوید و کرفس ، خواص و کاربرد آنها

گفته می‌شود که شوید، در آرام کردن کودکانی که زیاد گریه می‌کنند، تأثیر خوبی دارد و در یونان و روم باستان، به طور وسیعی مورد استفاده قرار می‌گرفت. همچنین در قرون وسطا فکر می‌کردند که شوید خواص جادوئی دارد و از آن به عنوان محرک نیروی جنسی بهره می‌گرفتند. شوید – که بومی جنوب اروپا و غرب آسیاست – به طور خودرو در اسپانیا، پرتغال و ایتالیا می‌روید. این گیاه، در مناطق گرم تر نیمکره‌ی شمالی می‌روید و در آشپزی اسکاندیناوی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. امروزه، این گیاه در هند و آمریکای شمالی و جنوبی، برای تهیه‌ی روغن شوید پرورش داده می‌شود. شوید، گیاهی یک ساله از خانواده‌ی جعفری است که بلندی آن به ۱/۲ متر می رسد. شوید، برگ‌های پرمانند سوزنی شکل و گل های زردرنگ دارد.شوید، رایحه‌ی شیرینی دارد و طعم آن، یادآور عطر زیره است. طعمش کمی تلخ است، ولی هرگز ناخوشایند نیست. وقتی دانه‌ی شوید می‌خرید، آن را آسیاب نکرده بخرید که طول عمر بیش‌تری دارد و اگر دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود، عطرش دیرتر از بین می‌رود. تخم شوید هندی و ژاپنی، باریک تر و روشن تر از تخم شوید غربی است.

کاربرد شوید در آشپزی

تخم شوید را، می توانید در شیشه‌ی خیارشور بریزید. تخم شوید کوبیده، برای مزه دار کردن اغلب ماهی ها مناسب است. می توانید کمی تخم شوید را داخل ماست چکیده بریزید و مقداری برگ پیازچه‌ی خرد کرده نیز به آن بیفزائید و در کنار ماهی سالمون کبابی میل کنید. همچنین، می توانید از سرکه‌ی شوید به عنوان سس سالاد استفاده کنید و چند برگ شوید را نیز برای تزئین، روی سالاد بچینید. همچنین اگر در منزل نان تهیه می کنید، می توانید داخل خمیرش شوید بریزید و با سوپ هویج یا سوپ گوجه فرنگی میل کنید.

کاربرد داروئی شوید

علاوه بر تأثیر شوید در آرام کردن گریه‌ی کودکان، از آن می توان برای درمان و تسکین معده درد، مشکلات گوارشی، بی‌خوابی و سکسکه استفاده کرد. یونانیان باستان، معتقد بودند که نگه داشتن شوید در دست چپ، از حمله‌ی صرع پیشگیری می کند.

طرز تهیه ی‌ سرکه ی شوید

دو قاشق سوپخوری تخم شوید را داخل یک شیشه‌ی در دار بریزید و شیشه را پر از سرکه‌ی سفید کنید و در ظرف را ببندید. ظرف را، به مدت ۲ تا ۳ هفته در محلی تاریک و خنک قرار دهید. سپس، سرکه را از صافی رد کنید و در سالادها استفاده کنید.

کرفس

کرفس امروزی، در قرن هفدهم میلادی، به دست باغداران ایتالیائی از کرفس خودرو گرفته شد. کرفس، یک گیاه علفی دوساله از خانواده‌ی هویج، جعفری و زیره است که در سال دوم گل هائی می دهد که حاوی تخم کرفس است. از تخم کرفس، بسیار با ملاحظه باید در غذاها استفاده کرد. زیرا عطر و رایحه‌ی آن، قوی و گاهی اوقات حتی مایل به تندی است.

کاربرد کرفس در آشپزی

می توان تخم کرفس را به خمیر نان یا بیسکویت پنیری افزود که هر دوی این ها، همراه سوپ‌ها قابل استفاده است. می توان چند تخم کرفس را روی هویج آب پز، گوجه فرنگی کبابی یا سالادها پاشید. همچنین، تخم کرفس با غذاهای تخم مرغی و انواع ماهی، طعم خوبی به دست می‌دهد. نمک کرفس یا فلفل کرفس را، می توان با سائیدن نمک یا فلفل همراه با تخم کرفس به نسبت مناسب به دست آورد. از این طعم دهنده ها، تازه تازه استفاده کنید تا عطر و رایحه ی قویتری داشته باشند. بهتر است نمک و فلفل کرفس را، به هنگام نیاز تهیه کنید.

از روغن کرفس، برای درمان و تسکین آسم، نفخ و برونشیت، استفاده می‌شود.

یک نوشیدنی خوشمزه

با افزودن کمی تخم کرفس سائیده به یک لیوان آب گوجه فرنگی خنک، می توانید نوشیدنی گوارایی درست کنید و میل نمائید.

دکتر مصطفی صالحی

دکترای پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان - متخصص طب سنتی از دانشگاه علوم پزشکی تهران

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن