غذایی محلی برای تسکین درد مفاصل/ بدنسازان از خوردن این غذا غافل نشوند
به گزارش مطب دکتر مصطفی صالحی نجف آبادی به نقل از خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، گشنیزکباب ماکو یکی از غذاهای سنتی آذربایجان شرقی (شهرستان ماکو) است. این غذا حاوی کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، فیبر، پروتئین، کلسیم، آهن، اسید چرب امگا۳، کولین، منیزیم، منگنز، روی، اسیدفولیک، فسفر، سلنیوم، اسیدلینولئیک، اسید سینئول، ویتامینA، B1، B2، B3، B5، B6، B9، B12 است. حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، درباره مهمترین خواص گشنیزکباب ماکو اظهار کرد: این غذا به علت داشتن اسیدهای سینئول و لینولئیک خاصیت ضد آرتریت و ضدالتهابی(درد مفاصل)، ضد روماتیسمی (آرتریت روماتوئید) دارد.
وی ادامه داد: این غذا موجب رفع التهابات پوستی ،تقویت و جوانسازی پوست و مو، تقویت بهبود عملکرد سیستم قلبی و عروقی، عملکرد بهتر مغز، تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر میشود همچنین به علت داشتن اسیدفولیک، آهن و B12 موجب افزایش گلبولهای قرمز خون و باعث رفع کم خونی میشود و برای زنان باردار و جنین مفید است. عظمایی درباره سایر خواص گشنیزکباب ماکو اظهار کرد: این غذا به علت داشتن ویتامینD، منیزیم، کلسیم، فسفر، سلنیوم موجب تقویت و استحکام دندانها و استخوانها میشود و از پوکی استخوان و آرتروز جلوگیری میکند. بیشتر بخوانید: نسخههای خانگی برای درمان پوکی استخوان این محقق و پژوهشگر طب سنتی تصریح کرد: پروتئین بالا در این غذا موجب تقویت عمومی بدن، افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن میشود. لذا برای افرادی که کارهای فیزیکی انجام میدهند مثل کارگران ساختمانی و ورزشکاران مخصوصا بدنسازان بسیار مفید است. وی افزود: این غذا موجب تقویت بینایی میشود و از بروز آب مروارید (کاتارات) و تباهی لکه زرد(ماکولا) پیشگیری میکند و به علت داشتن ویتامین A، E، C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد موجب افزایش سیستم ایمنی بدن میشود و از بروز بیماریها مخصوصا سرطانها جلوگیری میکند. بیشتر بخوانید: خطرناک ترین بیماری خاموش چشم را بشناسید
عظمایی درباره منع مصرف این غذا گفت: کسانی که غلظت خون و اسیداوریک بالا دارند در مصرف این غذا زیاده روی نکنند. مواد لازم برای تهیه گشنیز کباب ماکو(۷ تا ۸ نفر)
-گوشت چرخ کرده گوسفندی ۷۰۰ گرم
-لپه ۳۰۰ گرم
-پیاز متوسط ۳ عدد
-تخم مرغ ۳ عدد
-سبزی گشنیز تازه نیم کیلو
-لیمو عمانی ۳ تا ۵ عدد
-آرد ۲ قاشق غذاخوری
-نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم
-روغن کنجد یا دنبه به مقدار لازم
-آب به مقدار لازم
طرز تهیه گشنیز کباب ماکو
-ابتدا لپه را با مقداری آب بپزید و آبکش کنید ولی آب آن را نگه دارید.
-یکی از پیازها را رنده کرده و با گوشت چرخ کرده مخلوط کنید.
-یکی دیگه از پیازها را ریز خرد کنید و به لپه پخته شده اضافه کنید و داخل دستگاه مخلوط کن بریزید و خوب هم بزنید.
-گوشت و لپه را با هم ترکیب کرده و نمک و ادویهجات را به آن اضافه کنید و ورز دهید.
-تخممرغها را به مواد اضافه کرده و دوباره ورز دهید.
-مقداری روغن داخل ماهیتابه بریزید و مقداری از گوشت را برداشته، پهن کرده و داخل ماهی تابه بگذارید تا پخته شود. برگردانید تا قسمت دیگر هم پخته شود.
-سپس گشنیز شسته شده را خرد کنید و خیلی کم تفت دهید.
-یکی دیگر از پیازها را خرد کرده کمی تفت دهید.
-آرد، آب لپه وآب را اضافه کنید.
-لیموعمانیها را سوراخ کرده و اضافه کنید و بگذارید در حرارت ملایم حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بجوشد و قوام بیاید .
-سپس گشنیز تفت داده شده را به مواد اضافه کنید.
-کباب ها که پخته شد داخل این سس بریزید.
-این غذا را با نان تازه و سبزی تازه میل کنید.