آشپزیطب سنتی

آشی مفید برای تقویت رشد کودکان/ مهار کم کاری تیروئید با نسخه‌ای خانگی

آش شولی یکی از غذا‌های محلی استان یزد بوده که حاوی انواع ویتامین‌های A ، C ، E ، K ، گروه ویتامین‌های B مانند B۱، B۲، B۳، B۵، B۶، B۹ ، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، منیزیم، فیبر، کلسیم، فسفر، کلروفیل، مس، روی (زینک)، اسید فولیک، آهن، پروتئین، منگنز، گوگرد، قند، لوتئین و زآگزانتین و بتالین است.

برای بررسی خواص آش شولی و اینکه مصرف این آش برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت‌وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید.

آشی که ضامن رشد کودکان است / آشی مفید برای تقویت رشد کودکان / مهار کم کاری تیروئید با نسخه‌ای خانگی

مهم‌ترین خواص آش شو‌لی

حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره مهم‌ترین خواص آش شولی اظهار کرد: این آش به علت داشتن آهن، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، اسید فولیک، ویتامین‌های A ، B ، C ، E و K نقشی مؤثر در درمان کم خونی کودکان و تقویت رشد آنها دارد؛ آش شولی به علت وجود بتالین به کاهش علائم گواتر کمک و کم کاری تیروئید را هم درمان می‌کند.

 

وی درباره خواص دیگر آش شولی بیان کرد: این آش به علت داشتن ویتامین‌های A ، E ، C ، لوتئین و زآگزانتین خاصیت آنتی اکسیدانی دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماری‌های مختلف به ویژه انواع سرطان‌ها محافظت می‌کند؛ آش شولی به علت وجود آهن و اسید فولیک تعداد گلبول‌های قرمز خون را افزایش می‌دهد بنابراین کم‌خونی را رفع می‌کند؛ این آش برای زنان باردار و جنین هم بسیار مفید است.

 

این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: آش شولی تأثیری چشمگیر در سلامتی سیستم قلبی و عروقی دارد؛ این آش به علت داشتن فیبر فراوان به بهبود عملکرد روده‌ها، هضم بهتر غذا و رفع یبوست کمک می‌کند.

 

عظمایی تأکید کرد: آش شولی قند، فشار و چربی خون را کنترل می‌کند؛ این آش نقشی مؤثر در تقویت حافظه و استخوان‌ها، رفع درد و ورم معده، کبد چرب، سرماخوردگی، شادابی و طراوت پوست و مو، افزایش اشتها و سوخت و ساز بدن دارد.

آشی که ضامن رشد کودکان است / آشی مفید برای تقویت رشد کودکان / مهار کم کاری تیروئید با نسخه‌ای خانگی

مواد لازم برای تهیه آش شولی (چهار نفر)

چغندر بزرگ                                                                یک تا ۲ عدد

پیاز متوسط                                                                  ۲ عدد

آرد گندم                                                                      یک لیوان

عدس                                                                            یک و نیم لیوان

روغن کنجد                                                                 به مقدار لازم

آب                                                                                به مقدار لازم

اسفناج                                                                         ۴۰۰ گرم

تره، جعفری، شنبلیله و شوید                                    از هر کدام ۱۰۰ گرم

نمک، پودر زردچوبه و فلفل سیاه                              به مقدار لازم

سرکه یا رب انار محلی                                               به مقدار لازم

نعناع داغ برای تزئین                                                 ۲ قاشق غذاخوری

پیاز داغ برای تزئین                                                    به مقدار لازم

طرز تهیه آش شولی‌

– چغندرها را به خوبی بشویید، پوست بگیرید و آن‌ها را به صورت مکعبی خرد کنید.
– چغندرهای خُرد شده را با مقداری آب نیم‌پز کنید.
– عدس را که از قبل خیس شده است به همراه سبزی‌های خرد شده به سایر مواد اضافه و صبر کنید تا بپزد.
– حدود سه تا چهار لیوان آب به آرد گندم اضافه کنید و آن را خوب هم بزنید تا یکدست شود.
– پیاز‌ها را نگینی خُرد کنید و با روغن تفت دهید؛ پودر زردچوبه را به پیازهای تفت داده شده اضافه کنید و آنها را به سبزی‌ها و عدس پخته شده بیفزایید و بگذارید تا بجوشد.
– نمک و فلفل سیاه را به عدس و سبزی‌های پخته شده اضافه کنید.
– سه لیوان آب جوش به مواد بیفزایید.
– آرد مخلوط شده با آب را کم‌کم به مواد اضافه کنید.
– مواد را به خوبی هم بزنید.
– در انتهای پخت آش سرکه یا رب انار محلی را به آن بیفزایید.
– پس از کشیدن آش داخل ظرف‌ها روی آن را با پیاز و نعناع داغ تزئین کنید.

 

دکتر مصطفی صالحی

دکترای پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان - متخصص طب سنتی از دانشگاه علوم پزشکی تهران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن